Jag har ett gäng skrivhandböcker hemma som på olika sätt handlar om skrivande och skrivhantverket och tänkte att jag skulle tipsa om dem här i bloggen, en i månaden ungefär. Det finns ju verkligen ungefär hur många olika skrivhandböcker som helst på marknaden, både på svenska och engelska, så det här blir bara ett axplock av vad jag själv läst. Men jag tror verkligen att det kan vara bra att läsa en eller ett par skrivhandböcker om man själv vill satsa på att skriva eftersom man får många tips av andra skrivande människor. Konsten att skriva en bästsäljare

Först ut är Konsten att skriva en bästsäljare av journalisterna Lina Wennersten och Katarina Lagerwall (2011). Det är en mycket lättläst pocket och kan sägas vara lite grann av en grundkursbok om skrivande och författarskap. Som titeln antyder fokuserar den på hur man skriver bästsäljare, men den kommer med bra grundläggande tips för alla aspirerande författare, från ax till limpa. I den här boken delar bästsäljarförfattare som Karin Alvtegen, Susanna Alakoski, Jan Guillou och Håkan Nesser med sig av sina erfarenheter och tipsar om allt från hur man kommer på idéer till sitt manus till hur man faktiskt skriver. För den helt färska skribenten rekommenderas särskilt kapitel fyra och fem som går igenom alla delar i ett romanbygge på ett mycket grundläggande sätt, exempelvis hur man hittar sitt eget språk, gestaltar sina karaktärer, förhåller sig till perspektiv och vad som är en bra början i en roman. Konsten att skriva en bästsäljare tar också upp vad som händer efter det att man skrivit klart sitt manus och skickar in det till förlag och vad som händer om manuset blir antaget.

Är du en van romanskribent, kanske har gått några skrivarkurser eller lärt dig mycket om skrivhantverket på annat sätt är det kanske inte mycket nytt under solen, men är du nybörjare tror jag att du kan ha mycket nytta av den här boken. Den är även bra uppdelad mellan olika faser i skrivandet så det är lätt att hoppa till just de bitar man har behov av.

Så, rekommenderas alltså till den som är nyfiken på skrivande, författarskap och bokbranschen i stort!